1. Home
  2.  » 
  3. Professionals
  4.  » Veelgestelde vragen van en door professionals

Veelgestelde vragen voor professionals

Wie zijn de steunpuntteamleden en wat doen ze?

De steunpuntteamleden zijn mensen die erg veel ervaring hebben in het onderwijs en een specifieke expertise hebben op een bepaald gebied, zoals leren, gedrag, Mytyl of SBO. Het voornaamste doel van de inzet van steunpuntteamleden is om de scholen zodanig te versterken dat zij leerlingen zelf (in de toekomst) kunnen ondersteunen. De steunpuntteamleden bieden met name preventieve begeleiding en advies (consultatie). Daarnaast bieden zij extra ondersteuning voor een leerling, leerkracht of groep bij een toegekend arrangement interne ondersteuning.

Wanneer kan ik een themaspecialist raadplegen en hoe doe ik dat?

Bij beginnende zorgen, voor advies of consultatievragen kan de intern begeleider contact opnemen met de steunpuntteamleden of steunpuntcoördinator.

Wie zijn de steunpuntcoördinatoren?

Ons samenwerkingsverband is onderverdeeld in vier regio’s. Iedere regio kent haar eigen steunpunt met daarin haar steunpuntteamleden onder leiding van twee steunpuntcoördinatoren. Elke school kan de steunpuntcoördinatoren inschakelen; in veel gevallen zal de intern begeleider dat doen. We adviseren hier niet te lang mee te wachten, omdat tijdige actie kan voorkomen dat de zorgvraag zwaarder wordt. De steunpuntcoördinator kan meedenken en meekijken tijdens een multidisciplinair overleg (of ondersteuningsteamoverleg) waarbij de intern begeleider de leerkracht en de ouders uitnodigt. Doel van dit overleg is om samen te kijken wat de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van een leerling is en wat er nodig is om deze leerling zo goed mogelijk te ondersteunen.

Hoe vraag ik een arrangement specialistische expertise aan?

Als er meer nodig is dan school vanuit de basisondersteuning kan bieden, dan is het zaak dat er eerst een ondersteuningsteamoverleg plaatsvindt (IB’er, steunpuntcoördinator en wanneer nodig iemand van het lokale team Jeugd en gezin). Samen kijken zij naar wat een leerling nodig heeft en welk arrangement hier het beste bij past. De steunpuntcoördinator keurt een arrangement goed of vraagt een TLV aan bij de TLV commissie.

Wie kan vertellen wat de status van een aanvraag is?

De steunpuntcoördinator weet de status van een arrangementen aanvraag. Als het gaat om een TLV kun je dit in Kindkans volgen.

Waar kan ik documenten vinden?

Op de pagina Documenten vindt u relevante documenten en formulieren.

Ik heb een vraag. Met wie moet ik contact opnemen?

De eerste contactpersoon voor scholen is de intern begeleider. Kom je er niet uit? Dan kun je SWV Rijn & Gelderse Vallei benaderen; wij denken dan mee over wie de vraag het beste kan beantwoorden.

 

VOLG ONS

CONTACT

SWV Rijn & Gelderse Vallei

Copernicuslaan 30
6716 BM Ede
Nederland
Steunpuntloket:
T: 0318-
274760
Receptie:
T: 0318-274700

E: info@swvrgv.nl